Almare Stäket Gård

Våra djur

På Almare Stäket har vi en djurfilosofi som handlar om tacksamhet. Vi är tacksamma för möjligheten att bidra till Sveriges öppna landskap och ta hand om det som djuren ger oss, så vi kan ge tillbaka till djurens välmående. Vi har en fantastiskt gård med skogar och lantbruk som ger oss en bra möjlighet till sund djurhållning. Våra djur äter den skörd som gården själv producerat, vi låter djuren gå i stora hagar med fri utevistelse i stora områden.

Vi är stolta av servera vårt egna kött till Herrgårdens och Flygelns matgäster, mer närproducerat är svårslaget.

Våra kor

Kom och träffa våra vackra Herefordkor när du promenerar runt på gården. Vi använder våra kor till betesdjur, så därför flyttar vi runt dem i olika hagar. Korna är otroligt duktiga på att gå långt ut i vassen mot vattnet för att hålla undan växtligheten. Vi låter också kalvarna gå kvar med sina mammor tills nästa kalv kommer. Självklart äter de vår egenproducerade skörd från fälten. På vinter går korna på det stora Gröngärdet, där har de en härligt ligghall full av halm och trivs tillsammans med lösdrifts hästarna. Framåt vårkanten går de tillsammans med fåren ut mot Stäketsholm och borgruinen. Har ni tur kan ni få vara med när vi flyttar våra kor mellan hagarna med hjälp av hästar och ryttare, en populärt och spännande event.

Våra får

Vi har ett 20-tal vackra Gutefår, eller Gutelamm som man säger på Gotland och varje vår föds runt 30 lammungar.

Fåren har 3 stora hagar som de flyttas runt mellan, för att hålla betestrycket nere. En del av dem är väldigt sällskapliga. Går du in i hagen kommer nog Strumpan fram och vill bli kliad, eller så får du en buff av Blixten eller Dunder (våra kastrerade flaskbaggslamm). Hela flocken hålls samman av vår stolta bagge Torsten. Eftersom fåren gillar kultur hänger dem mest runt borgruinen eller i den vackra bokskogen.

Våra höns

Vi har en liten flock Hedemora höns som långsamt växer, vi serverar deras goda ägg på vår frukost i Herrgården.

Våra bin

Bakom lusthuset hittar du våra bisamhällen. Binas viktiga roll har det skrivit allt mer flitigt om, hur de påverkar ekosystemet och allt runt omkring oss. För oss höjer bina vår gård och vad vi kan producera. Vår honung är väldigt len, smörig och ljus som med pollen från den vackra lindallén. Ni vet väl att bin är fantastiska söta, små lurviga varelser. Bee kind 🙂

Våra hästar
Våra kor
Torsten