Ordningsregler

Stallet skall vara det bästa som finns för oss alla på gården, därför är det viktigt att vi behandlar varandra med omtanke och respekt. Varje hyresgäst är personligen ansvarig för att medryttarna är väl förtrogna med våra ordningsregler.

Vi värnar om säkerheten

Hastighetsbegränsningen inom säteriet är högst 30 km/timme. När det är halt, mörkt, regnigt eller dålig sikt bör hastigheten hållas mycket lägre. Vid stallarna och parkeringarna bör hastigheten alltid vara mycket låg eftersom det rör sig mycket folk, barn, hundar och hästar där. Hästar, hundar och människor har alltid företräde på gården.

Hundar. Vi som driver och bor på anläggningen har lösa hundar och de har företräde. Det är så roligt för alla hundar att kunna leka och vara lösa, därför får bara hundar som inte uppträder aggressivt mot andra hundar, människor eller vilda djur vistas på anläggningen. Hundar får ej lämnas utan uppsikt, matte eller husse måste ha hunden nära sig. Glöm inte plocka upp hundbajs efter er 🙂

Använd reflex när du rider. När du är ute och rider efter skymningen ska du och din häst ha reflexer på er. Vi rekommenderar också att alla hundar, barn och vuxna på anläggningen bär reflexer.

Håll rent på stallplan och runt stallen. För att hästarna inte ska kunna skada sig om de kommer lösa är det mycket viktigt att grovsopor som trasiga hinkar, gamla brädor, uttjänta skottkärror mm. tas om hand och slängs. Detta gäller sopor både ute och inne.

För att minska brandrisken är det mycket viktigt att elfel omedelbart åtgärdas och att du ej samlar gammalt skräp på stallvinden. Stallvindarna och andra utrymmen är endast till för hästsaker och allt skall tas med när man flyttar.

Läs igenom ”Regler för ridning i ridhus” innan du rider i något av våra ridhus, det är bra information från Svenska Ridsportförbundet och sitter uppsatt i ridhusen.

Skötsel av ridbanorna har alltid företräde. Om din häst sparkar sönder sargen skall du laga eller säga till omedelbart. Ingen lämnar något ridhus med hästskit, alla mockar efter alla. Banorna förstörs om de ej mockas.

Longering eller löshoppning är ej tillåtet i Stora Ridhuset. Ridning har alltid företräde före longering.

Hjälm är obligatoriskt vid all ridning.

När Du hoppar på fälttävlanshinder måste du ha en person som står på marken bredvid dig.

Vad ingår i din stallplats?

Tillgång till anläggning med två ridhus med så kallat ridhusregn, en dressyrbana, en hoppbana med belysning, vissa fältävlanshinder, vissa fält ibland, ca 1 mil ridvägar, 3 km lång galoppraka på gamla banvallen. Vid extrema väderförhållanden kan rätten till ridning inskränkas.

Varje stall har en stallchef som ansvarar för att stallet fungerar. Det är allas ansvar att stallet och hagarna underhålls och för den trevliga stämningen.

Hagar. Varje stall har en gruspaddock. Det är tillåtet att dela upp dem för att minska skaderisken men då blir de förstås mindre för var och en. Vi föredrar att hästar går tillsammans men varje stall bestämmer själva. Gräsrutor hör till varje stall. Där skall hästarna kunna vänja sig vid gräs. De håller ej för daglig utevistelse hela året. De ligger en bit ifrån varje stall. Sommarbeten för tillfället på Gröngärdet och den s.k. Sommarhagen, en månads sommarbete ingår. Vissa år kan det bli längre bland annat beroende på vädret. Avgift för bete utgår ej om man är uppstallad på gården. Efter kontakt med Irène eller Johan kan Du också få rätt att sätta upp en egen, tillfällig hage inom dessa eller eventuellt andra områden. Vi har 4 stycken allmänna sjukhagar som får lånas gratis. En förutsättning är att man mockar dagligen och kontinuerligt lagar allt som går sönder. Sjukhagarna bokas via Therese Löfstrand mail t.lofstrand@hotmail.com eller telefon 0707-81 88 92. Ingen får sätta in någon häst där innan man bokat med Therese. Det blir annars omöjligt att i efterhand reda ut vem som gjort vad och då förstörs sjukhagarna snabbt.  När man flyttar därifrån går man tillsammans med Therese igenom vad som behöver åtgärdas. Vi kan mot ersättning laga om vi har tillgång till medarbetare som har den kunskapen.

Fri parkering på gården när du är här och rider. Du får också en egen markerad fri plats på gården för parkering av din transport. På Facebook finns en skiss över hur transporterna skall stå som Nina Latumaa gjort, kontakta henne gärna om ni inte förstår 0707-41 72 27.

Rätt att boka ridhusen. Bokning av ridhusen sker på mail till kristinasnins@hotmail.com. Förutsättningarna är att gruppen består av 5 ekipage under 1,5h. Dressyren får bokas en hel helg i månaden utan att vara 5 ekipage under 1,5 timme. Ett ridhus är alltid ledigt för övriga. För att lägga in på schemat kontaktas kristina@kristinasnis.se. Eftersom dressyren ej kan boka skall alla visa hänsyn och helt välja ett annat ridhus när det pågår dressyrlektion.

Använda träningshinder och dressyrstaket. En del träningshinder är Stäketryttarnas Hästsportförening SRHF därför ska alla som använder dem vara medlemmar i SRHF. Läs mer på Stäketryttarnas hemsida.

Möjlighet att tvätta hästtäcken m.m. i vår hästtvättstuga, ingen debitering om man står på gården men förstås tvättar alla med eget tvättmedel.

Tillgång till spolplattor i vissa stall mot ev. betalning för varmvatten.

Vad förväntar vi oss av dig:

 • Att Du ej rider för nära tomter eller bostadshus eller på annat sätt stör t ex. utanför Stora Huset.
 • Att Du ej rider utanför Stora Huset
 • Att Du krattar och mockar efter dig i ridhus, ridbanor och fälttävlanshinder varje gång du använder dem
 • Att Du lagar det Du har sönder. Om Du inte klarar av det är det viktigt att Du säger till så att vi kan hjälpa dig.
 • Att Du stänger stora sargdörren i stora och lilla ridhuset med tvärslån bak.
 • Att Du alltid släcker alla lampor om du är siste man i ridhusen och ridbanorna.
 • Att Du inte lämnar skräp eller hästskit efter dig på anläggningen.
 • Att Du samma dag ställer tillbaka muggar, glas, flaskor, skedar osv som Du lånat från Polobaren, särskilt från hörnen i ridhusen.
 • Att du också plockar efter andra.
 • Att Du inte lämnar kvar bommar på marken eller hinder som Du tagit fram vare sig ute eller inne.
 • Att Du vet att vi inte sladdar utebanan om det står hinder där
 • Att Du inte rider på fälten utom när vi givit särskild tillåtelse, typ vinter vid mycket snö och efter skörden.
 • Att Du innan Du släpper ut din häst på sommarbete sätter in dig i villkoren som gäller, därefter släpper Du på egen risk. Under hela perioden hästarna går i hagen ansvarar de som har sina hästar i hagen för att de mår bra, att hagen är hel och att hästarna har tillgång till vatten och att ni kontaktar ägaren om någon häst blir dålig.

Om hyresgästen eller dennes medryttare ej följer ordningsreglerna ovan har hyresvärden rätt att säga upp såväl avtal som medryttare.

Vi underhåller följande:

 • Vi sladdar ridhusen flera dagar i veckan utom vid sjukdom eller semester.
 • Vi vattnar och saltar ridhus och ridbanor vid behov och när möjligt.
 • Vi sladdar stora Hoppbanan och Dressyrbanan vid behov.
 • Vi tömmer sopbehållarna utomhus på anläggningen. De är till för oss som bor på gården samt Herrgården, hushållssopor ser vi att du tar med hem.
 • Vi sladdar och plogar vägarna vid behov.

Du underhåller följande:

 • Hagar mockar du kontinuerligt.
 • Sjukhagar mockas varje dag precis som en box.
 • Ridbanorna mockas av alla varje gång en häst lämnat något efter sig, det är allas ansvar!

Strö

Vi säljer torv, spån och torvmix, en pall med 18 balar kostar 1500 kronor. Vi säljer också spånpellets för 1000 kronor om 15 balar. Detta swishas till gårdens swishnummer 1235651567. Skriv namnet på hästen, vilket stall den står i samt vilken sort du vill ha. Vi levererar på torsdagar, så vi behöver insättningen senast onsdag kväll.

Stallet skall vara det bästa som finns därför är det viktigt att vi behandlar varandra med omtanke och respekt.

Hundar på gården