Våra verksamheter

Historia

Hästar har sannolikt funnits på Almare Stäket lika länge som människor, vilket är minst tusen år!

Genom sitt strategiska läge vid inloppet i ett smalt sund i Mälaren har Almare Stäket kommit att spela stor roll i olika skeden av Sveriges historia. Redan på tusentalet som ett kastell som försvar i farleden till de tidiga betydande städerna Sigtuna och Uppsala.

När Stockholm tog över rollen som huvudstad på 1200-talet fick S:Eriks borg på Stäketsholmen den betydande rollen som ärkebiskopsresidens. Ärkebiskoparna var stora maktspelare och ibland både mäktigare och rikare än Kungen. Borgen var på sin storhetstid ett imponerande byggnadsverk med vallgrav och lär ha varit ointaglig och plats för minst 300 soldater, kanske betydligt fler.

Här utspelades förspelet till Stockholms blodbad i början av 1500 talet. Konflikten handlade om valet av kung och kontrahenterna var Ärkebiskopen Gustaf Trolle/ den danske Kungen Kristian II(tyrann) mot Sturarna. När till danskarna kördes iväg beslutades det att borgen skulle rivas eftersom den var förknippad med så mycket ont.

Borgen har aldrig blivit återuppbyggd och är idag Sveriges största medeltida borgruin. Man fortsatte istället att bygga på en av lantgårdarna, nuvarande Almare Stäket. Johan den III gav Welham Boy i uppdrag att anlägga ett övernattningsställe. Kronprins Gustaf (III) lär ha övernattat här när han hämtade sin brud från Danmark på 1700-talet  så det måste ha varit ett övernattningsställe av rang. 1799 köpte Greve Samuel af Ugglas Säteriet Almare Stäket för två tunnor guld (ett mått) och startade en omfattande ny och ombyggnad. Huvudhuset eller Stora huset som vi säger förlängdes åt söder och säteritaket eller det brutna taket lyftes och huset fick sin klassiska empirutformning med ingång i Norra Gaveln. Samuel byggde också om eller uppförde flera av ekonomibyggnaderna och vi har en vimpel av metall daterad 1802, då  ombyggnaden var klar. Samuel var en av Rikets Herrar, Landshövding och blev adlad av Gustav III.  Säteriet har genom köp kunnat bevaras i vår  familj på ”spinnsidan” En sondotter till Samuel gifte sig Björnstjerna och Johans mamma Elisabeth Seth var född Björnstjerna.  Samuel af Ugglas lever kvar i vördat minne och bär tituleringen ”urgubben” som hedersnamn.

Många som bott här har varit duktiga ryttare och kunnigt hästfolk. Johan Seths morfar – överste Carl Björnstjerna – hade en häst som deltog i olympiaden i Amsterdam 1928 och Los Angeles 1932. Carl  deltog själv i Amsterdam och fick vara med att hämta hem lagbrons i hoppning.

På 50-talet avhästades gården nästan helt. Carls barnbarn och barnbarnsbarn började rida och tävla ponny. Elisabeth Seth importerade ponnyrasen New Forest till Sverige och alla hennes döttrar tävlade i hoppning och/eller dressyr.

Våra döttrar Helena och Caroline har också tävlat i både hoppning och dressyr. Helena har vunnit Svenskt Grand National för A-ponny (galopp) och Caroline har bland annat kvalat till inofficiellt VM i Polo för kvinnor i Argentina. På 1970-talet stod ett tjugotal hästar på Stäket. Sakta ökade antalet stall och hästar och många ekonomibyggnader byggdes om till stall.  Nu finns det 12 stall med plats för 91 hästar noga räknat. Vi driver 11 av stallen.

Almare Stäket, en plats, en borg, en gård

Iréne Seth har tillsammans med Dick Harrison, Lars Sjöberg och Ursula Sjöberg forskat i platsen Almare Stäket. Få platser har betytt så mycket för den svenska historien som just denna plats. Boken finns att beställa via länken nedan.